Logo_wit

Uit elkaar, hoe vertel je het de kinderen?

Uit elkaar, hoe vertel je het de kinderen?

Scheiden is een heel heftige gebeurtenis. Voor jullie als partners, maar ook voor jullie kinderen. Ongeacht hun leeftijd. Waar ouders als volwassenen het besluit nemen om uit elkaar te gaan, geldt dat voor de kinderen natuurlijk niet. Het overkomt hen. En waar voor jullie geldt dat je al wel hebt geleerd wie je als persoon bent en hoe je om kunt gaan met verdriet en tegenslag geldt dat voor kinderen vaak juist nog niet.

Kinderen zijn emotioneel nog volop in ontwikkeling en krijgen met een scheiding vaak voor het eerst in hun leven met iets heel groots te maken. Uiteraard wil je dat verdriet zo beperkt mogelijk houden voor hen. Daarom is het ook van groot belang hoé jullie de kinderen informeren over de scheiding.

Aandachtspunten:
  • Spreek vooraf door met elkaar wat jullie willen delen en hoe jullie het gaan vertellen. Stem dit af op de leeftijd van de kinderen.
  • Kies een rustig moment uit en vertel samen aan jullie kinderen dat jullie uit elkaar gaan.
  • Voer het gesprek in een neutrale ruimte, bijvoorbeeld de huiskamer of keuken in jullie huis. Houd dit gesprek bij voorkeur niet op de slaapkamer van een kind. De slaapkamer van een kind moet een veilige en prettige ruimte zijn én blijven voor hem/haar.
  • Bedenk dat jullie kinderen van jullie allebei houden en niet willen kiezen. Een gedetailleerde aanleiding voor de scheiding is voor hen daarom ook niet interessant.
  • Vertel wel duidelijk dat het kind niet schuldig is aan de scheiding. Licht toe dat jullie als partners niet meer samen willen zijn, maar dat jullie als ouders erg veel van hun houden en ook blijven houden als jullie niet meer in 1 huis wonen.
  • Leg uit dat jullie er samen alles aan zullen doen om goede afspraken met elkaar te maken en hier ook hulp bij zullen vragen of al hebben gevraagd.
  • Geef altijd de ruimte voor het stellen van vragen. Geef aan dat ze altijd kunnen terugkomen op dit gesprek en ook later nog vragen kunnen stellen. Neem dan ook de tijd als ze met een vraag komen. Hoe klein deze misschien ook lijkt.
  • Soms helpt het als je vooraf kijkt of er klasgenootjes zijn met gescheiden ouders, zodat je daar aan kunt refereren.
  • Zorg dat de directe omgeving van de kinderen, zoals de juf op school en opa/oma, ook wordt geïnformeerd, zodat ze ook daar terecht kunnen als ze vragen hebben.
  • Blijf altijd respectvol over de andere ouder. Bedenk dat het kind voor 50% voortkomt uit die ouder en dit zelf ook zo voelt. Een afwijzing aan het adres van die ouder, is een afwijzing van het kind.

 

Wil je meer weten over hoe je een scheiding goed kunt regelen en hoe je daarbij de belangen van de kinderen goed beschermt? Neem dan gerust contact met mij op voor het doornemen van alle mogelijkheden.

Deel dit bericht:

Meer artikelen:

Ik ben Ireen Boekel

en werkzaam als register (ADR) Scheidingsadviseur & familiemediator. Na zelf een erg complexe scheiding te hebben doorlopen, was en ben ik vastbesloten om andere gezinnen, en dan met name de betrokken kinderen, mijn ervaring te besparen. Dat kan en dat lukt!
× Contact